balıkçı çöreği tarifi,
balıkçı çörekleri adını, balıkçı düğümü şekli verilerek hazırlanmasından ve pişirilmesinden almıştır.
balıkçı düğümlü çörekler için,
Malzemeler
1 kg un
450 ml süt
2 çorba kaşığı
tereyağı1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı
toz şeker
20 gr taze
maya
2 tatlı kaşığı
ılık su
2 yumurta (1
tanesi ayrı olarak hafifçe çırpılmış)
3 çorba kaşığı
tane anason tohumu veya çörekotu
1 tatlı kaşığı
sıvıyağ
balıkçı çöreklerinin yapılışı,
Sütü bir
tencereye alarak hafif ateşte ısıtınız ve kaynama noktasına gelince tereyağını
ilave ederek bir kenarda ılıması için bekletiniz.
Un, tuz ve
şekeri çukur bir kabın içine eleyiniz.
Mayayı
elinizle bir kâsenin içine ufalayınız, 2 tatlı kaşığı ılık su ekleyerek çatalla
eziniz.
Çırpılmış
yumurtayı ezilmiş mayaya ekleyiniz ve birlikte çırptıktan sonra tereyağlı süte
ekleyiniz.
Ortasını havuz
gibi yaptığınız elenmiş unun ortasına dökerek, pürtüksüz ve homojen bir hamur
elde edene kadar yoğurunuz.
Çörek otunu
hamura ekleyerek biraz daha yoğurunuz.
Hamurun
üzerine biraz un serperek nemli bir bezle örtünüz ve hamur iki katı olana
kadar, yaklaşık 1-1 ½ saat bekletiniz.
Kabaran hamuru
unladığınız tezgâhın üzerine alarak yaklaşık 4-5 dakika yoğurunuz.
Hamuru 20 eşit
bezeye bölünüz.
Her Bir bezeyi
elinizle yuvarlayarak yaklaşık 30 cm uzunluğunda serçe parmak inceliğinde ip
şekline getiriniz.
Çember şekline
getirdiğiniz hamurun iki ucunu birleştiriniz ve birleştirdiğiniz uçtan tutarak
çevire çevire (çember yarı büyüklüğüne küçülecek kadar) saç örgüsü şekline
getiriniz. (hamurun bir kısmı çember şeklinde kalacak, diğer kısmı ise saç örgüsü
biçiminde olacak)saç örgüsü kısmını çemberin ortasına doğru yerleştiriniz.
Bütün bezeler
için bu işlemi tekrarlayınız ve on dakika dinlenmeye bırakınız.
Bu arada
fırını 220 dereceye ayarlayarak ısıtınız.
Büyük bir
tencerede su kaynatınız.
2 çöreği aynı
anda kaynayan suya atınız.
Çörekler önce
tencerenin dibine çökecek daha sonra yaklaşık iki kat büyüyerek suyun yüzeyine
çıkacaktır.
Yüzeye çıkan
çörekleri önceden yağladığınız fırın tepsisine diziniz.
Bu işlemi
bütün çörekler için yapınız.
Üzerlerine
çırpılmış yumurtayı sürünüz ve üzerlerine ister anason isterseniz de çörek otu
serperek önceden ısıttığınız fırında üzerleri kızarana kadar, yaklaşık 15-20
dakika pişiriniz.
Sıcak olarak
servis ediniz.
denedim harika oldu. hele kaynar suda mayalandırılması çok ilginç ve farklı bir lezzet verdi.
YanıtlaSilteşekkürler pembe kekik
YanıtlaSil