Balık buğulama tarifi
Lahos, halk arasında ifade
ediliş biçimiyle lagos, hanigiller familyasından olup sert beyaz etli ve çok
lezzetli bir balıktır. Çok geniş bir alt tür yelpazesine sahiptir. Belirli
bölgelerimizde grida olarak da bilinir. Derinliği 100 metreye kadar olan
suların kaya aralarında yaşar.
Özellikle şiş ve buğulama
olarak pişirilmesinin yanında tavası ve panesi de çok lezzetli olur. Kellesinden
yapılan balık çorbası da nefis olur. Lagos yaklaşık altmış yıl kadar yaşar ve
her yıl hemen hemen bir kg kadar büyür ve 60-70 kg’a ulaşır. Yalnız yaşlandıkça
eti sertleşir ve en makbulü 3-5 kg ağırlıkta olanlarıdır.
Lagos (lahos) buğulama,
Lagos (lahos) buğulama için,
Malzemeler
1,5-2 kg’lık lahos balığı
(yaklaşık 8 adet fileto haline getirilmiş)
4 büyük patates (kabukları
soyulmuş, elma dilimi şeklinde doğranmış)
4 adet havuç üçer cm boyunda
doğranmış
8-10 adet arpacık soğan
soyulmuş
1 limonun suyu
4 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tane karabiber
2 adet defne yaprağı
2 adet kereviz sapı kabaca
doğranmış
2 su bardağı balık suyu
¼ su bardağı sek beyaz şarap
4 çorba kaşığı krema
1 çorba kaşığı maydanoz
kıyılmış
Balık buğulama yapılışı
·
Fırınınızı 170-180 dereceye
ayarlayıp ısıtınız.
·
Çukur bir kapta balık
filetolarını tuzlayıp üzerlerine limon suyunu ilave ederek kenara alınız.
·
Diğer tarafta orta boy bir
tencereye zeytinyağını koyarak arpacık soğanlarını, dışları pembeleşene kadar
soteleyiniz.
·
Havuçları, kereviz sapını ve
patatesleri ekleyerek 2-3 dakika daha soteleyiniz ve sek beyaz şarabı ekleyerek
alkolü uçana kadar sotelemeye devam ediniz.
·
Balık suyunu, tereyağını, tane
karabiberleri ve defne yaprağını da ilave ederek havuç ve patatesler pişene ve
sosun 1/3 ünü çekene kadar kaynatınız.
·
Kremayı ekledikten sonra da
balık filetolarını fırına dayanıklı bir cam tepsiye alarak bütün malzemeyi
suyuyla birlikte üzerlerine ilave ediniz.
·
Üzerini alüminyum folyo ile
kapatarak fırında yirmi dakika pişiriniz.
·
Fırından çıkardıktan sonra
üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis yapınız.
nefis bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSil