en yeni tarifim

Yulaf ezmeli perişan kurabiye

Resim
Yulaf ezmeli perişan kurabiye tarifi;  Malzemeler: 1 su bardağı yulaf ezmesi 1 su bardağı tam buğday unu 1 su bardağı beyaz un 100 gr. toz şeker 1 paket kabartma tozu 1 adet yumurta 100 ml zeytinyağı 3 çorba kaşığı yoğurt 1 su bardağı kadar kuru yemiş karışımı. (Yaban mersini, kuru üzüm, ince doğranmış kuru incir ve kuru kayısı) Yulaf ezmeli perişan kurabiye yapılışı:  Fırını 170 derecede ısıtın. Kuru meyveler dahil kuru malzemenin hepsini bir karıştırma kabına alıp harmanlayın. Üzerine yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ekleyip elinizle karıştırarak yoğurun. Hamurunuz ele yapışan yumuşakça bir bulamaç olacaktır. Yarısına su doldurduğunuz bir su bardağına çorba kaşığını batırarak hamurdan birer kaşık alın ve yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yaklaşık 20 adet olacak şekilde parmağınızla sıyırarak bırakın. Bastırmayın, çünkü pişerken zaten bir miktar yayılacaklar. Fırına atıp 20-25 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.  F ırından alın ve biraz ılıdık...

baharatlar


Ülkemiz baharat bolluğu açısından Hindistan, Pakistan ve Uzakdoğu ülkeleri kadar olmasa da hatırı sayılır bir zenginliğe sahiptir. Osmanlı saray mutfağında da oldukça fazla baharat kullanılmasına karşın günümüzde, baharat denince akla kırmızıbiber, karabiber, sarımsak, kimyon, nane, zencefil, zerdeçal gibi sınırlı sayıda bir çeşitlilik geliyor.

 Adaçayı: Akdeniz ve Ege kıyılarında yetişen adaçayı yaprakları çay olarak içilir. Bir bardak sıcak suya 1 dal adaçayı konulur. Bir kaç dakika bekletilir. Yaprakların rengi ve kokusu suya geçince yaprak çıkarılarak içilir. Baharat olarak ta taze ya da kurutulmuş yaprakları kullanılır. En çok tavuk yemeklerine yakışan adaçayı, balık ve et yemeklerinde de kullanılır. Pürelerde de kullanıldığı zaman çok güzel bir aroma verir.

Arnavut Biberi: Bütün olarak tüketildiği gibi pul biber ve toz olarak kullanılabilen Arnavut biberi son derece keskin ve çarpıcı bir tada sahiptir. Et yemekleri ve yahnilerde kullanıldığı gibi toz haliyle çiğ istiridye de de kullanılır.

Biberiye: Yurt dışında rose marine veya rose mary diye bilinen biberiye Akdeniz iklimini seven bir bitkidir. Ülkemizde kuşdili olarak ta bilinen bu bitkiyi saksılarınızda süs bitkisi olarak da yetiştirebilirsiniz. Taze veya kurutulmuş olarak et ve tavuk yemeklerinde ve salatalarda kullanılır.

Cevz-i Bevva : Tropik bölgelerde yetişen bir ağacın bir cevize benzeyen meyvesidir. Hindistan cevizine benzetilse de ilgisi yoktur. Rendelenerek kullanılır. Özellikle beşamel soslarda, et yemeklerinde kullanılır. Az miktarda kullanılır.

Dağ Çileği (Arbutus Unedo)
Dağ çileğinin diğer bilinen isimleri kocayemiş, yaban dağ çileği, davulga ve bazı yerlerde de ayı yemişidir.( Ayılar çok sevdiği için bu ismi almıştır.)
İzmir’de sonbahardan itibaren dağ çilekleri sepetlerin içerisinde satılıyor. Çikolatayla çok yakışan yaban dağ çilekleri çok lezzetli olduğu gibi süslemelerde de çok güzel görünüyor. Meyvelerinin güzelliği kadar beyaz çiçekleri de çok güzeldir. Sarımsı kırmızımsı bir meyvesi olan dağ çileğinin çok şifalı olduğu bilinmektedir. Meyveleri çiğ olarak yendiği gibi reçeli ve marmeladı da yapılmaktadır
Balıkesir’de arıcılar çok faydalı bir bal olan Davulga balı (acı bal)üretmişlerdir. Dünyada özellikle Akdeniz kuşağında yetişir. Yurdumuzda Ege ve Marmara bölgesinde yetişenlerin meyveleri diğer bölgelere göre daha iridir.

Defne Yaprağı: Defne ağacının güzel kokulu yaprakları en sık kullanılan baharatlardandır. Öncelikle deniz ürünlerinde kullanılır. Çorbalar ve et yemeklerinde de kullanılır. Et suyu ve tavuk suyu hazırlarken de mutlaka kullanılır.

Demirhindi: Tohumları bazı tatlıların yapımında kullanılan demirhindinin şerbeti ateş düşürücü ve sakinleştirici olarak kullanılır. Tropik bölgelerde ve özellikle Afrika’da yetişir.

Fesleğen: 50 den fazla türü olan fesleğen özellikle domatesli yemeklerde, salatalarda ve makarnalarda lezzet artırıcı olarak kullanılır. Her türünün kendine özgü tat ve kokusu vardır. Taze olarak tüketilmesi daha doğrudur çünkü kurutulduğunda tat ve koku kaybı çok fazladır. Tropik ve yarı tropik bölgelerde yetişir.

Frenk Maydanozu: Maydanoza benzeyen bu bitki İtalyan ve Fransız mutfağında yaygın olarak kullanılır. Kokusu anasona benzer yalnız kokusunu çabuk kaybettiği için daha çok salatalarda ve çabuk pişen yemeklerde kullanılması önerilir. Et yemeklerine de çok yakışır.

Frenk Soğanı: Taze soğana çok benzer. İnce uzun yeşil yaprakları ve yeşil beyaz kök yapısına sahiptir. Çok hafif bir soğan tadı verir. Çorba, salata ve bazı sosların yapımında kullanılır.

Garam Masala: Hint mutfağında yaygın olarak kullanılan garam masala birçok baharatın dövülmüş halinin karışımıdır. Baharatların seçimi ve ölçüleri kişiye göre değişebilse de genelde içerisinde kimyon, kişniş, tane karabiber, kakule, karanfil, tarçın bulunur.



Siyah Kimyon: Diğer bilinen isimleri çörekotu, siyah susam, kara çörek, şevkeraktır. Kendine has bir kokusu vardır. Ezilince kokusu kolay hissedilir. Mutfakta ağırlıklı olarak hamur işlerinde kullanılır.Ayrıca çökelek, tulum peyniri gibi peynirlerde de kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

tahinli çörek tarifi

lagos buğulama tarifi

kırmızı lahana turşusu tarifi

yulaflı diyet kek

kuru biber kızartması

kıymalı fırın makarna tarifi

piliç amerikano tarifi

tavuk şinitzel

kıbrıs tatlısı