§ Mantar
çorbası yaparken mantarları tencereye atar atmaz içine birkaç damla limon suyu
atarsanız mantarların kararmasını önlemiş olursunuz.
§ Şinitzel
yaparken bonfileyi şeffaf bir poşetin içine koyarak, varsa et döveceğiyle,
yoksa çelik bir tavanın tersiyle vurarak inceltebilirsiniz.
§ Kuru
fasulye, nohut, mercimek vs. bakliyat ürünlerinin gaz yapmasını önlemek için
pişirirken bir miktar kimyon kullanınız.
§ Kaynamakta
olan çorbanıza terbiyeyi koyarken çorbanın suyundan kepçe ile alarak un-yumurta
karışımına karıştırarak yavaş yavaş ilave ediniz. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayınız.
Bunu yapmamızın sebebi yumurtalı karışım ile kaynamakta olan çorba malzemesinin
arasında bir ısı dengesi oluşturup yumurtalı karışımın kesilmesini önlemektir.
§ Beşamel
sos pişirirken sosunuz pütür pütür olursa çırpıcı ile çırpınız.
§ Zeytinyağlı
yemeklere pişerken bir çay kaşığı şeker ilave ederseniz lezzeti artar.
§ Ekmek,
börek gibi hamur işlerinin üzerine şekerli süt sürülürse pembemsi renkte
kızarır.
§ Börek,
çörek, poğaça hamuruna eklenen kabartma tozuna biraz toz şeker eklenirse
hamurun lezzeti artar.
§ Bonfilenin
baş tarafından külbastı, ortasından bonfile, kuyruk bölümünden ise flamingon
olur.
§ Yumurtalar
alüminyum kapta çırpılırsa siyahlaşır. Porselen veya cam kapta çırpılırsa hem
daha iyi kabarır hem de siyahlaşmaz.
§ Unla
yapılan tatlılara az tuz konursa tadı artar.
§ Hamurlar
dinlendirilirken üzerine nemli bir bez örterek bekletilirse kabuk tutmaz.
§ En
iyi yemek dibi kalın ve ve düz olan tencerede pişer.
§ Yemeklerin
pişme süresi kaynamaya başladıktan sonra hesaplanmalıdır.
§ Yemeğiniz
veya sosunuz çok tuzlu olursa tencereye bir adet patates. Patates tuzu
alacaktır.
§ Bamyayı
pişirmeden önce, kaynamakta olan tuzlu - sirkeli suda 2-3 dakika ön haşlamaya
tabi tutunuz. Bu sayede bamya kendine özgü olan ve pek hoşlanılmayan özsuyunu
kaynayan suya bırakır.
§ Sosunuz
çok yağlı olursa sosu kaynatın ve emici bir kâğıtla yağı alın.
§ Sade
pirinç pilavınızın bembeyaz görünmesi için pişirirken içine birkaç damla limon
suyu atınız.
§ Pilavınızın
tane tane olması için pirinçleri fazla hırpalamadan, yıkama suyu berraklaşana
kadar yıkamalısınız. Yağdan feragat etmemelisiniz.(bu konuda adana yöresinde
kullanılan bir söz vardır. "pilava konan yağ araya (boşa) gitmez").
§ Et
ya da tavuk haşlarken haşlama suyunun üzerinde fazla kef oluşmasını
istemiyorsanız haşlama suyuna biraz sirke ekleyiniz ve et ya da tavuğu su
kaynadıktan sonra tencereye koyunuz.
§ Omlet,
krep vs yiyecekleri pişirirken yapışmaması ve tavadan kolayca ayrılması için
tavayı önceden yüksek ısıda iyice ısıttıktan sonra yağı koyunuz.
§ Tereyağını
eritirken çabuk kararmaması için içine biraz sıvı yağ ilave ediniz.
§ Közlediğiniz
sebzeleri bir poşetin içine koyup ağzını sıkıca bağlayıp bir müddet
bekletirseniz poşet içerisinde ısılarıyla yumuşayan sebzeler kabuklarından
kolayca ayrılırlar.
§ Hardalınızın
kurumaya başladığını görürseniz içine bir kaç damla sirke ve bir fiske toz
şeker ekleyiniz.
§ Tereyağı
buzdolabından çıkarmayı unuttuğunuzda hazırlayacağınız karışımda kullanmak için
rendeleyebilirsiniz.
§ Kalamar
süte batırılırsa daha yumuşak olur.
Yorumlar
Yorum Gönder