Kıymalı fırın makarna tarifi (pastitsio)
Fırında kıymalı düdük makarna.
İtalyan’ların lazanyası için lezzetli bir Yunan alternatifi. Bu yemeğin bizce
ayırıcı özelliği bolonez sos yaparken sosun içine konulan tarçından geliyor.
Tarçın’ın sosa dokunuşuyla farklı bir lezzete sahip olan bu makarnayı çok
seveceksiniz. Koyun veya keçi sütünden yapılan kefalotyri peyniri kullanılan bu
makarnaya (bulamazsanız) taze kaşar peyniri kullanmanızı öneririz. Makarna fırında
da pişeceği için altı-yedi dakikadan fazla haşlamayınız.
Kıymalı fırın makarna için,
Malzemeler:
1 paket düdük makarna
2 su bardağı Kefalotyri
(Kefalotiri peyniri) rendelenmiş yoksa taze kaşar peyniri
1 adet yumurta (çırpılmış)
Bolonez sos yapımı için:
Malzemeler;
500 gr Kıyma (Dana kıyması)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak (çok ince
kıyılmış)
1 adet kuru soğan (çok küçük
doğranmış)
1 adet yeşilbiber (çekirdekleri
çıkarılmış, çok ince kıyılmış)
2 su bardağı domates rendesi
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet tarçın çubuğu (veya 1
çay kaşığı toz tarçın)
Kurutulmuş kekik
Taze çekilmiş karabiber
Tuz
Bolonez sos
yapılışı,
Bir tencereye yağı koyunuz ve
sarımsakları ilave ediniz.
Sarımsaklar kavrulurken soğan
ve yeşilbiberi sırası ile ilave edip kavurunuz.
Kıymayı da ilave edip
kavurduktan sonra salçayı, domates rendesini ilave ediniz.
Sos kaynarken tarçın çubuğu ve
baharatları ilave ediniz.
Sos pişince içinden tarçın
çubuğunu çıkarınız.
Kıymalı fırın makarna yapılışı,
·
Tencereye su koyup kaynatınız.
·
Fırını 170 derecede ısıtınız.
·
Bu arada beşamel sosunuzu
yapınız.
·
Kaynayan suya makarnanızı atıp
en fazla altı-yedi dakika pişiriniz.
·
Makarnanızı süzünüz.
·
Geniş bir cam kâseye beşamel
sosun yarısını koyunuz kalanı bir kenara alınız.
·
Haşlanmış makarnaları kâseye
ilave ediniz, üzerine bir yumurta kırıp karıştırınız.
·
Rendelenmiş peynirin yarısını
da karışıma ilave edip tekrar karıştırınız.
·
Fırın tepsisine makarnanın üçte
birini yayınız.
·
Üzerine bolonez sosu dökünüz.
·
Kalan makarnayı ve bolonez sosu
bir kere daha yaydıktan sonra en üste kalan beşamel sosu güzelce yayınız.
·
Kalan peynir rendesini de
tepsinin yaydıktan sonra fırında yaklaşık otuz dakika peynir kızarana
kadar pişiriniz.
·
Afiyet Olsun.
Hayirli aksamlar canim .Ellerinize saglik nefis cok güzel görünüyor.Makarnayi birde böyle denemek lazim.
YanıtlaSil