Enginar genel olarak ülkemizde
ve birçok Akdeniz ülkesinde üretilmektedir. Bol A ve B vitamini içerdiği
bilinmektedir.
Enginarın cynarin içerdiği, karaciğer
ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını
sağladığını uzmanlar belirtmektedir. Ayrıca vücuttaki amonyak ve kolestrolü
azaltığı tespit edilmiştir.
Bol A ve B vitamini
içerdiğinden atardamar kireçlenmesini önlemekte ve safra kesesi rahatsızlıklarını
giderdiği söylenmektedir. Bunun dışında cinsel gücü artırıcı, ateş düşürücü,
vücudu kuvvetlendirici ve iştah açıcı olduğu iddia edilmektedir. Romatizma,
ishal, sarılık hastalıklarına ve sinirlere iyi gelir.
etli enginar tarifi;
enginar hep zeytinyağlı bir yemek olarak düşünülür. zeytinyağlı enginar, zeytinyağlı enginar dolması vs. ancak kuzu eti ile pişirildiğinde de muhteşem bir lezzet ortaya çıkıyor.
etli enginar tarifi;
enginar hep zeytinyağlı bir yemek olarak düşünülür. zeytinyağlı enginar, zeytinyağlı enginar dolması vs. ancak kuzu eti ile pişirildiğinde de muhteşem bir lezzet ortaya çıkıyor.
etli enginar tarifi için,
Malzemeler:
1 kg.kuzu kuşbaşı
10 adet enginar çanağı
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan (doğranmış)
1 su bardağı haşlanmış taze bezelye
4 diş sarımsak
4 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı garam masala
1 yemek kaşığı ince kıyılmış kök taze zencefil
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı çekilmiş karabiber
1 / 2 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
1 su bardağı kaynar su
etli enginar yapılışı,
· Bir tabağa unu koyunuz.
· Unun içerisine tuz ve karabiberi koyup karıştırınız.
· Etleri Arnavut ciğeri yapar gibi harmanlayarak una bulayınız ve tel süzgeç yardımıyla fazla unları eleyerek bertaraf ediniz..
· Bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını koyunuz.
· Etleri içine atıp etler pişene kadar soteleyiniz..
· Etleri delikli bir kevgirle alıp bir tabağa koyunuz ve sıcak kalmalarını sağlayınız.
· Tencereye çok az yağ koyarak soğanları karıştırarak esmerleşene kadar kavurunuz.
· Daha sonra kıyılmış taze zencefil ve sarımsağı tavaya atıp soğanlarla birlikte soteleyiniz.
· Etleri de tavaya ilave ediniz ve garam masala ve pul biberi de ekleyip 2-3 dakika daha soteleyiniz.
· Enginar çanaklarını çukur tarafları yukarı gelecek şekilde etlerin üzerine yerleştiriniz.
· Bezelyeyi ilave ediniz.
· Kaynar suyu da ekledikten sonra tencerenin kapağı kapalı olarak yirmi beş- otuz dakika kadar enginarlar yumuşayana kadar pişiriniz.
· Enginar çanaklarının içine etleri yerleştirdikten sonra Kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis yapınız.
etli enginar tarifi,
Yorumlar
Yorum Gönder