ızgara çipura tarifi
Çipura balığı; Akdeniz'de
yayılım gösteren balık türüdür.
Yaşam alanı olarak tüm
Akdeniz’de rastlanmakla birlikte doğu ve güney doğu Akdeniz ülkelerinde,
Kanarya Adaları'nda, İngiltere kıyılarında ve nadir olarak Karadeniz
kıyılarında rastlanır. Ülkemizde daha çok güney sahilleri ve Ege kıyılarında
yayılım gösterir. 30-50 gram olanları ince lidaki, 100 gram olanları lidaki,
100-180 gram olanları kaba lidaki, 200 gram ve üzeri ağırlıkta olanları da
çipura olarak adlandırılır. Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve
diğer hayvanları kolayca yiyen etçil bir balıktır. Eti az kılçıklı, sert, beyaz
ve çok lezzetlidir. Izgarada pişirilmesi tercih edilir.
Çipura balığı günümüzde
Türkiye'de, Yunanistan'da, İsrail'de ve İspanya'da başarılı olarak üretilir.
Yıllar boyunca yapılan kontrolsüz avlanmalar sonucu denizlerde sayısı çok
azalmış ancak balık çiftliklerinde yetiştirilmektedir.
Malzemeler
4 adet iri çipura (her biri 300-350 gr arası)
Sızma zeytinyağı
Deniz tuzu
8-10 adet limon yaprağı
· Balıkları iyice temizledikten sonra mutfak havlusu ile kurulayınız.
· Keskin bir bıçakla balıkların her iki tarafına enine iki ya da üç çizik atınız.
· Karın boşluklarını ve her iki tarafını deniz tuzu ile tuzlayınız.
· Her balığın karın boşluklarına ikişer adet limon yaprağı yerleştiriniz.
· Salamander (üstten pişiren ızgaralar) ızgaranızı 250°C kızdırınız. (fırınınızın akan balık suyu ile kirlenmemesi için fırının en alt katına içine su koyduğunuz bir fırın tepsisi yerleştirmelisiniz.)
· Balıkları ızgara teline yerleştirdikten sonra fırça ile üstlerine yağ sürünüz.
· Fırının üst ızgarasına en yakın kata sürerek balıkların her iki tarafını yaklaşık 4-5 dakika pişiriniz.
· Arpacık soğan ve sarımsakla birlikte sotelediğiniz, bir çay bardağı beyaz şarapla lezzetlendirdiğiniz havuç, kereviz ve patates garnitürü ile birlikte servis yapınız.
· Afiyet olsun.
Not: balıkları eğer plate ızgarada pişirecekseniz, balıkları önce hafifçe unlayıp ve fazla ununu silkeledikten sonra yağlayınız. Bu şekilde balıklarınız hem ızgaraya yapışmaz hem de çevirirken dağılmaz.
Yorumlar
Yorum Gönder